Tijd voor de ALPINA B5 GT

ALPINA heeft een rijke historie van exclusieve modellen, begeerd door verzamelaars en liefhebbers. Voortbordurend op deze traditie werd onlangs de ALPINA B5 GT geboren, waarin de passie voor meesterwerken wordt uitgedrukt. De B5 GT combineert een genuanceerd, onderscheidend uiterlijk met de krachtigste aandrijflijn uit de geschiedenis van ALPINA. De B5 GT markeert daarmee het door ALPINA vormgegeven hoogtepunt van de BMW 5 Serie, gelimiteerd tot 250 stuks wereldwijd.

De ALPINA B5 GT wordt aangedreven door de beproefde 4,4 liter V8 bi-turbomotor, bekend om zijn dynamische en soepele vermogensafgifte en hoog koppel. Voor het eerst levert deze motor niet minder dan 466 kW (634 pk) en een maximum koppel van 850 Nm, waarmee het de krachtigste motor in de geschiedenis van ALPINA is. De toename van het vermogen (+ 9 kW/13 pk) en van het koppel (+ 50 Nm) zijn het resultaat van een geoptimaliseerde luchtinlaat en de bijbehorende aanpassing van de motorsoftware en vuldruk. De ingenieurs hebben de nadruk gelegd op het reactievermogen en de vermogensafgifte voor uitstekend gebruiksgemak. De software van de ZF 8-traps automatische sporttransmissie, specifiek afgestemd op het hoge koppel, garandeert dynamisch schakelen in combinatie met de herziene Launch Control.
De sprint van 0 naar 100 km/u duurt slechts 3,4 seconden (Touring: 3,6 sec); adembenemend is de onmiddellijke en continue stuwkracht tot de topsnelheid van 330 km/u (Touring: 322 km/u). Deze cijfers zijn ‘best-in-segment’ en maken de B5 GT tot de snelste in serie geproduceerde ‘familie’-auto. Het ALPINA-sportuitlaatsysteem produceert een prachtig achtcilindergeluid. De nieuwste versie van het 20-spaaks design van de ALPINA CLASSIC 2” gesmede velgen vindt men ook terug onder deze ALPINA B5 GT. De velgen zijn uitgevoerd in de B5 GT-designkleur Marron Volciano en voorzien van discrete B5 GT-belettering.

De stuurprecisie en feedback werden verbeterd en bovendien profiteert de B5 GT Touring van een iets lagere rijhoogte aan de achterkant, wat resulteert in een lager zwaartepunt en geoptimaliseerde rolondersteuning op de achteras. Vaste remklauwen met vier zuigers van Brembo en remschijven met een diameter van 395x36 mm op de vooras en zwevende remklauwen met remschijven met een diameter van 398x28 mm op de achteras bieden uitstekende en consistente vertraging. Met lichtgewicht geperforeerde remschijven en zeer hittebestendige remblokken biedt dit krachtige remsysteem nog meer directe pedaalfeedback en verbeterde weerstand tegen fading.

Naast de traditionele kleuren ALPINA Blue en ALPINA Green is de B5 GT verkrijgbaar in de zes speciaal geselecteerde lakkleuren: Arctic Race Blue, Petrol Mica, Verde British Racing, Chalk, Imola Red of Daytona Violet. De traditionele exterieurdesignstrepen zijn verkrijgbaar in Marron Volciano, Blue Matt en Green Matt, wat resulteert in een breed scala aan ontwerpopties. Ook voor de interieurafwerking is er volop keuze. Leder nappa is standaard in een reeks kleuren en er zijn nog drie andere volledig lederen merino-opties beschikbaar. Klanten kunnen ook profiteren van ALPINA’s geroemde lederafdeling voor een individueel, exclusief volledig lederen interieur, handgemaakt door een meestervakman van het fijnste natuurlijk gelooide LAVALINA-leer. Een gemeenschappelijk kenmerk van alle bekledingsvarianten is een hoogwaardig geborduurd opschrift ‘B5 GT’ in Marron Volciano met witte contouren in de hoofdsteunen voorin.

Verfijnde details kenmerken het interieur van elke ALPINA B5 GT, zoals het instrumentenpaneel afgewerkt met leder en de edelhouten sierdelen. Kleuraccenten zijn in Marron Volciano; de schakelpaddles en de stiknaden van het handgemaakte lederen stuur zijn in bijpassende tinten. De B5 GT beschikt over een Harman Kardon sound-systeem, Shadow Line hoogglans en antraciet hemelbekleding.

De productie van de ALPINA B5 GT is gelimiteerd tot 250 stuks, waarvan er 5 zijn bestemd voor de Nederlandse markt. De ALPINA B5 GT is in ons land verkrijgbaar bij Dusseldorp (Apeldoorn en Den Haag), exclusief ALPINA vertegenwoordiger. www.dusseldorpalpina.nl

Dusseldorp Automotive heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1909 met de verkoop van twee- en vierwielers. Sinds 1959 wordt het merk BMW vertegenwoordigd, waarmee Dusseldorp de oudste en een van de grootste BMW-dealers van Nederland is. Het familiebedrijf bedient met rond de 400 gepassioneerde medewerkers duizenden tevreden klanten vanuit 12 locaties met 10 BMW vestigingen (www.dusseldorpbmw.nl), 6 MINI vestigingen (www.dusseldorpmini.nl), een BMW Motorrad vestiging (www.dusseldorpmotorrad.nl) en 3 eigen schadebedrijven. Dusseldorp Automotive behoort tot de top-20 van de Nederlandse dealerholdings.

Dusseldorp is partner van onder meer eredivisievoetbalclub AZ Alkmaar, van ex-voetballer Andy van der Meijde, Hockey Club Klein Zwitserland, Gwen van Poorten, Tom Coronel, muzikant Ruben Hein en van de BMW Racing Cup. Door middel van deze partnerships toont Dusseldorp zich graag betrokken bij sterke partijen en personen in de regio’s waarin Dusseldorp actief is en biedt het haar klanten de unieke gelegenheid te genieten van onder andere sport en cultuur.

 

ALPINA, dat in 1965 werd opgericht door Burkard Bovensiepen, wordt momenteel geleid door de oprichter en zijn twee zoons, Andreas en Florian. De automobielen die de fabriek verlaten hebben hun eigen VIN-code, want deze fabriek is als zelfstandige fabrikant geregistreerd in Duitsland. Bij ALPINA in Buchloe (D) werken zo’n 330 medewerkers, waarvan een derde deel zich bezighoudt met ‘research and development’.

ALPINA bouwt al meer dan een halve eeuw unieke automobielen die zich onderscheiden door hun krachtige motoren, verfijnde wielophanging, onmiskenbaar design en vanzelfsprekende bediening, samengebracht door exclusief vakmanschap. Zo kunnen individuele auto’s voor de echte connaisseur worden ontwikkeld die de exclusiviteit van kleinschaligheid combineren met de hoge mate van kwaliteit en veiligheid als resultaat van moderne, geautomatiseerde productie. In 2022 kondigde BMW AG aan ‘ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG’ over te nemen; ALPINA blijft echter als zelfstandig merk bestaan en bijzondere auto’s leveren.

Het palet aan modellen dat ALPINA heeft ontwikkeld, wordt wereldwijd exclusief aangeboden via streng geselecteerde BMW-dealers, in Nederland door de vestigingen van Dusseldorp Automotive in Den Haag en Apeldoorn.
Sinds 1979 houdt ALPINA zich ook bezig met de handel en opslag van exclusieve wijnen, waarbij meer dan 1.000 toonaangevende restaurants en talrijke andere klanten vertrouwen op de kennis en het vakmanschap van ‘ALPINA Wein’.