OVER ALPINA

ALPINA ontwikkelt bijzondere auto’s voor liefhebbers die het bijzondere op waarde weten te schatten en hun speciale wensen en hoge verwachtingen gerealiseerd willen zien.

ALPINA B8 Groen

Maak kennis met het merk

Voor de echte auto liefhebbers bouwt ALPINA al meer dan een halve eeuw unieke automobielen die zich onderscheiden door hun krachtige doch zuinige motoren, verfijnde wielophanging, onmiskenbaar design en vanzelfsprekende bediening, samengebracht door middel van exclusief vakmanschap – voor de echte connaisseur.

Samenwerking met BMW

Vanuit de jarenlange samenwerking met BMW bouwt ALPINA voort op het ononderbroken succes. Zo kunnen individuele auto’s worden ontwikkeld die de exclusiviteit van kleinschaligheid combineren met de hoge mate van kwaliteit en veiligheid die het resultaat is van moderne, geautomatiseerde productie.

Automobilisten die voor ALPINA kiezen onderscheiden zich door hun passie voor en inzicht in het bijzondere. Zij zijn het die de exclusieve combinatie van prestaties, luxe en comfort in een aantrekkelijk pakket weten te waarderen. 

De keus aan ALPINA modellen is divers en uitdagend. Ondanks de onderlinge verschillen delen alle uitvoeringen een aantal kernwaarden van ALPINA; motoren met uitzonderlijke trekkracht, een uitgebalanceerd onderstel voor verfijnde wegligging en besturing, een onmiskenbare verschijning en niet onbelangrijk: vanzelfsprekende controle over de bijna onbegrensde prestaties.

ALPINA B5 Sedan en Touring

Het palet aan modellen dat ALPINA heeft ontwikkeld, wordt exclusief aangeboden via BMW-dealers, in Nederland door Dusseldorp BMW. De modellen van ALPINA zijn uitsluitend binnen de productielijn van deze gespecialiseerde fabrikant tot stand gekomen. ALPINA bouwt deze automobielen als één harmonieus geheel, als een exclusief statement van zowel de fabrikant als de liefhebber die zijn geheel eigen smaak terugvindt in een sportieve limousine zoals er geen tweede is.

De fabricage van ALPINA

Deze specialist hanteert het principe “Form follows function”, waarmee het functioneren in lijn wordt gebracht met het design en de gekozen materialen. Met behulp van geavanceerde CAD-technieken ontwikkelt ALPINA zijn eigen, unieke onderdelen en componenten. Continue getrainde specialisten met liefde voor hun vak en een open oog voor innovatie zorgen voor vakmanschap dat herkenbaar is in elk onderdeel of detail van deze automobielen.

ALPINA Motoren

Het motorblok

De krachtbron is het hart van elke ALPINA en deze motoren mag men zien als de kernwaarden van dit merk. Of het nu gaat om racemotoren of klassieke krachtbronnen, nieuw ontwikkelde turbodiesels of krachtige zescilinders, elke uitdaging wordt aangegaan met de volledige inzet van deze specialisten, die ieder voor zich kunnen bogen op ongeëvenaarde ervaring.

Alpina fabriek test

Optimalisatie

In de testwerkplaats worden de prototypes met de hand gefabriceerd. Alle ALPINA componenten, zoals de krachtbron, transmissie, wielen, remmen en onderstel worden hier samengesteld en aangevuld met aerodynamische verfijningen aan de carrosserie. Dit proces, inclusief fijn-afstemming en dynamische tests, neemt soms wel 24 maanden in beslag.

Alpina testruimtes

Eigen testapparatuur

Niet minder dan vijf motortestbanken en een emissiekamer maken het de ingenieurs mogelijk om aan alle vermogens-, geluids- en emissie-eisen te voldoen. Daarbij horen ook beproevingen in een klimaatkamer en simulatie van race-condities.

Passie voor innovatie

Alle design features van de ALPINA modellen zijn ontwikkeld met oog voor detail en een passie voor innovatie. Bij ALPINA wordt ieder nieuw onderdeel van het exterieur pas toegelaten als de kwaliteit ervan is bewezen na veelvuldige tests in de windtunnel.

Alpina bekleding werkplaats

Uitzonderlijk 'Lavalina' leer

Niet onbesproken mag de aankleding en bekleding van het interieur blijven. Naast de luxueuze uitvoering die BMW aanbiedt, kan de liefhebber kiezen voor lederen bekleding uit het eigen ALPINA atelier. De Lavalina lederen bekleding kan worden verfijnd met prints, stiksels, kleuren en patronen waarmee de exclusieve signatuur naar een nog hoger plan wordt getild.

Zo staat het elke liefhebber vrij om zijn individuele smaak te vertalen naar een eenmalige uitvoering à la ALPINA. Daarmee verwerft hij een automobiel dat in onbegrensd rijgenoegen, exclusieve verschijning en persoonlijke identiteit zijn gelijke niet kent.

Ontwikkeling en productie

Met bijna 300 medewerkers worden bij ALPINA in Buchloe (D) jaarlijks tot 1700 automobielen geproduceerd. De firma, die in 1965 werd opgericht door Burkard Bovensiepen wordt momenteel geleid door de oprichter en zijn twee zoons, Andreas en Florian. 

De automobielen die de fabriek verlaten hebben hun eigen VIN-code, want deze fabriek is als zelfstandige fabrikant geregistreerd bij de Federale Motor Transport Autoriteit in Duitsland. De jaaromzet bedraagt meer dan 100 miljoen Euro.

Naast de motorentestbanken en de verschillende proefopstellingen (zoals de klimaatkamer) worden de prototypes ook aan praktische rij-tests onderworpen. Daarbij worden zowel de duurzaamheid als de dynamische kwaliteiten onder de loep genomen.

Rijtests worden onder meer uitgevoerd op de testbanen van Nardo in Italië, Miramas in Zuid-Frankrijk en – bijna vanzelfsprekend – op de fameuze Nürburgring. Koude-test worden uitgevoerd in Colorado (USA) en in de Alpen. De weestand tegen extreme hitte wordt beproefd in het Midden-Oosten en in Death Valley (USA).

ALPINA Fabricage

Voor de productie van het definitieve model wordt zeer nauw samengewerkt met de BMW-fabriek, die zich op amper een uur van de finale assemblagelijn in Buchloe bevindt. Zo worden alle vitale componenten ‘just in time’ aangeleverd, mede dankzij een unieke samenwerking met de Bayerische Motoren Werke.

Het gerede product, dat in veel gevallen al een koper heeft voor het is voltooid, vindt vervolgens zijn weg naar exclusieve vertegenwoordigingen over de hele wereld, zoals Dusseldorp in Nederland. Hier wordt uiteraard nog een afleveringscontrole uitgevoerd, die zeker stelt dat er geen onvolkomenheden zijn ontstaan tijdens transport, opslag of waar dan ook.